Grupul IZVOARE - destăinuiri de suflet

Cântecul popular este pentru mine un mod de viaţă şi de exprimare a înţelepciunii omului simplu, de la sat. Este o stare de spirit, un mod de-a mă exprima în toate trăirile mele. Venind din Someşul Cald, un sat al izvoarelor de munte care şi-a păstrat puritatea şi specificul arhaic, am crescut cu cântecul şi graiul popular. Am avut privilegiul să-mi mângâie copilăria murmurul Tarniţei şi ciripitul păsărilor, foşnetul brazilor şi cântecele de leagăn ale maicilor adormindu-şi pruncii. Toate acestea le-am păstrat în suflet şi m-au determinat să rămân de peste 25 de ani fidel cântecului popular autentic.
"Când m-apropiu de-al meu sat / Cunosc câinii pe lătrat, Mândrele pe descântat / Şi cocoşii pe cântat !"
Nicolae Turcu
Vasile Borlea
Cântecul este o parte din sufletul meu, mi-e sprijin în momente de cumpănă, mi-e cel mai bun prieten. Nici nu pot concepe cum mi-ar fi viaţa fără cântec! Am privilegiul să fiu născut într-o zonă încărcată de tradiţie, pe Valea Bistrei, în jud. Alba, acolo unde cântecul şi-a păstrat parfumul istoriei amestecat cu glasul tulnicului (instrument specific locului) care i-a însoţit pe moţi în vermuri de bucurie sau de grea încercare. Am descoperit în căutările mele un adevărat tezaur al folclorului moţesc, cântece pe care astăzi le duc cu mândrie peste tot prin ţară, pe unde mă poartă paşii.
Nici nu pot concepe cum mi-ar fi viaţa fără cântec!
Vasile Borlea

Izvoare Flaviu Pop
Când aud un cântec popular mă gândesc la satul copilăriei mele, Ciubanca, acolo unde m-am întâlnit pentru prima dată cu tradiţia locului. Cântecul mi-alină dorurile, îmi mângâie sufletul. El deschide poarta către sufletul omului şi te face să vibrezi odată cu el. Te poartă pe cărări de dor, pe uliţele satului de altădată, la horă şi la muncile câmpului care se împleteau armonios cu versul popular. Ţăranul român a cântat mereu cum i-a dictat sufletul. A pus în cântecul său toate dorurile şi trăirile sale. Consider că datoria noastră, a interpreţilor de folclor, este de a promova autenticul, de a duce mai departe valorile tradiţionale aşa cum se găsesc păstrate de veacuri în lada de zestre a neamului.
"Datoria noastră este de a promova autenticul, de a duce mai departe valorile tradiţionale!"
Flaviu Pop

Izvoare Sorin Petrean
Mi-am cules cântecele de acolo de unde cele două Someşuri îşi dau mâna, iar murmurul lor se prinde în cununi de cântec. Hoinărind pe malurile lor şi străbătând satele de lângă Dej, am prins drag de cântecul popular care mă ajută să-mi exprim trăirile, nevoile, tristeţile sau bucuriile. Încet-încet, am prins într-un buchet cele mai frumoase cântece învăţate de la bătrânii satelor, le-am trecut prin filtrul sufletului şi le-am redat marelui public în forma lor iniţială, cu convingerea că adevăratul public nu poate fi cucerit decât prin lucruri durabile şi de bun-simţ. Sunt de părere că interpretul de cântec popular are menirea să ajungă la sufletul omului şi să-i aducă un strop de bucurie.
"Adevăratul public nu poate fi cucerit decât prin lucruri durabile şi de bun-simţ!"
Sorin Petrean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.