În memoria culturală a orașului nostru există o doamnă, o artistă, de care ne aducem aminte cu plăcere. A jucat în peste 10 filme și nenumărate piese de teatru în cei 23 de ani de activitate la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. E frumoasă , are carismă și este în continuare iubită, atât de public, cât și de familia ei. După Revoluția din decembrie 1989, s-a mutat la Budapesta, la familia ei. Dacă mai spun și că a fost soția lui Florin Piersic, deja toată lumea știe că este vorba despre Anna Szeles! Actrița, acum în vârstă de 76 de ani, a fost recent la Cluj, unde și-a lansat o carte, ”Az orok Aniko” - Eterna Aniko. Ediția a fost lansată mai întâi la Budapesta, este scrisă în limba maghiară, dar autoarea spune că așteaptă propuneri de la o editură din România pentru a fi tradusă.
"Clujul Trăiește" a fost la lansare, iar artista a fost extrem de amabilă și ne-a răspuns la un set de întrebări. Cartea conține date autobiografice, dar mai ales sfaturi despre meseria pe care a practicat-o toată viața.

Clujul Trăiește: Care este parcursul acestei cărți, cine a avut ideea, în cât timp ați scris-o?

Anna Szeles: O scriitoare, prietenă prietenă de-a mea, care pe vremuri era sufleur la Teatrul Maghiar și soția unui coleg de scenă, mi-a spus să încep să scriu, să povestesc despre viața mea. Aveam încredere în ea, își lansase deja mai multe cărți. A spus ” Uite, nu facem așa, eu te înregistrez, apoi scriu despre tine. Începe tu să scrii despre viața ta, despre orice, după aceea vedem noi ce facem.” După ce a citit textele, mi-a spus ”Las totul așa, nu trebuie să fac nimic. Îmi place, ai un stil care te apropie de cititor, totul e natural!” Am început să scriu în urmă cu doi ani, apoi am uitat de proiectul acesta. Între timp editura cu care discutasem s-a mutat sau s-a desființat. Așa am ajuns la editura Polis. Mi-a fost ușor să scriu, este o carte despre mine, dar mai mult despre meseria de actor. În Ungaria, acolo unde locuiesc acum, toată lumea mă strigă Anno, dar aici, la Cluj, colegii mă știu de Aniko, așa că titlul a fos ușor de dat.

Clujul Trăiește: Veniți des în România?

Anna Szeles: Vin, mai ales la Oradea. Mă duc des la cimitir, la părinții mei, dar mai am acolo câteva verișoare care au familii și îmi place să mă văd cu ei. Vin și la Cluj, pentru că directorul Teatrului Maghiar mă invită atunci când sunt evenimente la care consideră că prezența mea este necesară.

Clujul Trăiește: Ce vă place să faceți în timpul liber?

Anna Szeles: Sora mea este supărată, depresivă chiar, într-un singur an i-a murit și soțul și fata, așa că, în ultima vreme stau mai mult cu ea, are nevoie de sprijinul meu. Apoi, îmi place să fac câte puțin din toate, să merg la cumpărături, la salon, să grădinăresc, să citesc.

Clujul Trăiește: Cum poate o femeie să impace cariera cu familia?

Anna Szeles: Echilibru, acesta ar trebui să fie cuvântul principal. Este foarte important ca femeia să țină legătură cu meseria ei pentru a fi fericită. Eu locuiesc la Budapesta, băiatul meu, Daniel, locuiește la Viena și are doi copii. Merg la ei cu mare dragoste, apoi vin nepoții la mine, suntem foarte fericiți împreună. Dar țin legătura și cu colegii mei, sunt chemată la intruniri, să joc pe scenă, în reclame. Am avut și am în continuare o viață frumoasă, mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce am!

Galerie de imagini

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.