De peste 11 ani Asociația Meșterilor Populari Clujeni promovează meșteșugurile și tradițiile în întreaga lume

Într-o lume tot mai agitată, puteți găsi oaze de frumos și liniște în autentica tradiție românească, transpusă în produsele meșterilor populari clujeni. Arta populară își are rădăcinile în adâncul vieții materiale și spirituale a poporului român, iar membrii asociației, prin participarea lor la târguri și expoziții locale, naționale și internaționale, au demonstrat pe viu măiestria acestei arte.
Imediat după înființare, sub denumirea de Asociația Meșterilor Populari Clujeni, în parteneriat cu Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție condusă pe atunci de domnul Tiberiu Groza, câțiva membri ai asociației au prezentat meșteșugul tradițional românesc în cadrul unor festivaluri peste hotare: Ferriere – Italia (2005-2006); Strasbourg – Franta (2007) și Nowy Sacz – Polonia (2008). De asemenea, anul 2010 a fost pentru Asociația Meșterilor Populari Clujeni unul bogat în prezentări de artă tradițională și obiceiuri în strainatate. În parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, mărțișorul a fost dus pe pământ american, mai precis în orașul Rockford, Illinois. În 27 februarie 2010, Sărbătoarea Mărțișorului a avut loc la Colegiul de Medicină al Universității Illinois din Rockford, unde am avut ocazia să prezentăm obiecte tradiționale autentice realizate de diferiți meșteri clujeni. Expoziția a avut un succes deosebit și majoritatea doamnelor au îmbrăcat iile duse direct de la Cluj. Totodată cei prezenti s-au bucurat la văzul icoanelor pe sticlă, a păpușilor îmbrăcate în costum popular, a obiectelor sculptate în lemn, a zgărduțelor din mărgele, dar și la gustul turtei dulci în formă de inimă sau conturul României. De asemenea am gătit mâncare tradițională și am dăruit 500 de mărțisoare confecționate de elevii de la școlile din Cluj-Napoca, cei prezenți purtând cu drag mărțișoarele românesti, unii dintre ei pentru prima dată în viață.

În același an, în luna iunie, am sărbătorit Sânzâienele tot la Rockford, în Parcul Orașelor Înfrățite, sub drapelul României. Evenimentul a fost mediatizat pe toate canalele locale de televiziune și cele șapte familii de români din acest oraș au reușit să mobilizeze un număr foarte mare de participanți la această sărbătoare câmpenească. O parte din obiectele vândute aici au fost donate pentru confecționarea mascotei orașului Rockford, care este expusă în Cluj-Napoca.

Un alt grup de meșteri din asociație a participat, în perioada 17-19 septembrie 2010, la sărbătoarea „Zilele Clujului la Pecs”, ocazie cu care și-au prezentat produsele artizanale în zona zidului Vechii Cetăți, standurile fiind foarte apreciate de trecători.

La invitația Institutului Cultural Român și a Ambasadei României din Varșovia, în perioada 4-6 martie 2011, împreună cu Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”, condus de domnul Tiberiu Groza, am participat la „Sărbătoarea Mărțișorului”. Demonstrațiile celor 10 meșteri populari clujeni au fost apreciate de publicul vizitator.

Anul 2012 ne-a făcut cunoscuți la „Târgul European de Produse Tradiționale”, care a avut loc în stațiunea Zakopane din Munții Tatra (Malopolska, Polonia). Evenimentul a avut succes, iar organizatorii ne-au invitat și în anii următori Pe lângă produsele meșterilor populari, în cadrul zilelor Romaâniei, am pregătit și mancare tradițională romaânească, iar în anul 2014 am luat locul 2 la gastronomie.

În cadrul Muzeului Satului din Rockford, în 16 noiembrie 2013, am organizat o expoziție de artă tradițională românească. Evenimenul a marcat sărbătoarea românilor de la 1 Decembrie, la eveniment participând personalități ale orașului Rockford, consulul României la Chicago. Dornici să mai poarte tradiționalele mărțișoare, locuitorii orașului Rockford, atât români cât și americani, ne-au invitat din nou la „Zilele Mărțișorului” în 2015.

Spre surprinderea noastră, am avut ocazia, în 15 noiembrie 2015, să organizăm o expoziție de artă tradițională românească la Biserica Ortodoxă „Sfânta Magdalena” din Houston. Pentru Ansamblul folcloric „Ciobanasul”, format din români stabiliți la Houston, am confecționat costume tradiționale românești, coregraful și conducătorul ansamblului este un clujean.

Ajutați de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în 11-17 mai 2016, un grup de trei meșteri populari clujeni a plecat Suwon, în Coreea de Sud, pentru a participa la un târg de produse tradiționale și a demonstra măiestria artei tradiționale românești. Meșterii populari au fost foarte apreciați și au încercat să-i învețe pe vizitatori tainele cusutului, prelucrării pielii, sau modelajul în lut. În urma relațiilor stabilite, în fiecare an la Zilele Clujului participă și meșteri populari din Coreea de Sud, care se integrează în târgul organizat de asociatie cu acest prilej.

Alături de reprezentanții statelor membre NATO, am fost invitați să reprezentăm arta tradițională românească la Ramstein, Germania, în 22 iunie 2017. Evenimenul a avut loc la comandamentul aerian al NATO, iar prezența noastră acolo, susținută de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, a fost remarcată de toți participanții. Standul Asociației Meșterilor Populari Clujeni a ieșit în evidență cu demonstrații la roata olarului, la războiul de teșut, iar iile și costumele populare românești au fost foarte admirate de toti cei prezenți. Consulul Romaniei la Berlin ne-a multumit personal, asigurându-ne că vom fi prezenți și la alte evenimente, în Germania.

Prin prezența noastră la evenimente, atât în țară cât peste hotare, avem ocazia să demonstrăm munca și talentul nostru, precum și responsabilitatea de a păstra și promova ceea ce am preluat de la înaintașii noștri și de a transmite mai departe generațiilor viitoare.

Președinta Asociației Meșterilor Populari Clujeni, dr. Viorica Ciobanu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.