Mesageri clujeni la Rockford, Ilinois

În perioada când la Cluj-Napoca se desfășurau „Zilele Orasului”, o delegație culturală, compusă din membri ansamblului folcloric Dor Transilvan al Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, reprezenta municipiul nostru în orasul Rockford, oraș înfrățit cu Cluj-Napoca. La invitația primarului din Rockford, cu sprijinul financiar al Primariei Cluj-Napoca, ansamblul Dor Transilvan a susținut mai multe spectacole în instituțiile importante pentru comunitatea locală precum: Muzeul Satului, Scoala de balet, Universitatea Rockford și Biserica Episcopală Emanuel.
Spectacolele oferite publicului american au fost compuse din suite de jocuri tradiționale din județul Cluj și din Transilvania, însoțite de degustări de produse tradiționale românești, pregătite tot de membri ansamblului și demonstrații meșteșugărești susținute de Pălăguța Hodor. Spectaculozitatea și vivacitatea suitelor de dansuri prezentate au stârnit admirația, curiozitatea și interesul publicului local pentru cultura populară românească, pentru cântecele și jocurile specifice Transilvaniei. Unii participanț și-au exprimat chiar dorința de a veni în Cluj-Napoca pentru a cunoaște locurile și oamenii pe care, cu atâta talent și măiestrie, i-au reprezentat dansatorii ansamblului Dor Transilvan. Iată unul din mesajele participanților la spectacolele susținute de ansamblul Dor Transilvan, transmise domnei Ramona Cornea, președinta comitetului de înfrățire Cluj-Napoca - Rockford: "My wife and I saw the dancers at the church on Saturday. We enjoyed their spirited dancing very much. The energy level was amazing. The delicious food was an added bonus as well as a chance to talk with some of the dancers. We will be going to Cluj in September and thought that the dancers were great ambassadors for Transylvania. Thank you so much for all of your arrangements and please thank them for their visit to Rockford. Sincerely, Duane and Sue Wilke".

Primirea ansamblului Dor Transilvan la Primaria Rockford a prilejuit transmiterea unei scrisori de felicitare din partea primarului Emil Boc pentru omologul său, domnul Thomas McNamara, împreună cu invitația de a vizita Clujul. Și primarul orasului Rockford a ținut să transmită prin intermediul ansamblului o scrisoare domnului primar Emil Boc, exprimându-și speranța că relațiile culturale se vor intensifica în următorii ani. Programul ansamblului Dor Transilvan la Rockford și primirea la primarul orașului au fost organizate de doamna Ramona Cornea, președinta asociatiei înfrățirii Cluj Napoca-Rockford, o româncă foarte atașată valorilor naționale românești, o activistă culturală care, de foarte mulți ani, organizează manifestări de promovare a culturii românești în Rockford și Chicago.

O performanță artistică de excepție a ansamblului folcloric Dor Transilvan este faptul că în ziua de 28 mai, când pe scena manifestărilor „Zilele orașului” se desfășura marele spectacol folcloric de încheiere, ansamblul susținea spectacole simultan, pe două continente, membri ansamblului rămași acasă evoluau în spectacol la ora 19:00, pe scena din Piața Unirii, iar cei plecați în SUA, pe scena din Piața Păcii din Rockford, în „Gradina Orașelor”, a orașelor din lumea întreagă înfrățite cu orasul Rockford. Meșteșugurile tradiționale au fost evocate prin port și faptă de meșterul popular maramureșean Pălăguța Hodor, membră a Asociației Meșterilor Populari Clujeni, care s-a bucurat de o caldă și sinceră simpatie din partea românilor și americanilor, deopotrivă. Iată un mesaj edificator în acest sens: „Thank you ever so very much for the beautiful box from Cluj-Napoca! I will treasure this gift as it is from the land where my grandfather was born. Very much enjoyed your dancing & singing. I was also enchanted by the lady spinning the wool. It was such a delight to have a touch of Romania come to me in Rockford. May all of you have many blessings in your future. (Ramona, would you please forward this note to the dance troupe). Blessings, Mary Rose”.

Primirea la Consulatul general al României de la Chicago a fost prilejul „acreditării” ansamblului Dor Transilvan ca mesager cultural al Clujului și discutarea viitoarelor proiecte culturale pe care dorim să le realizam împreună cu Consulatul și cu Centrul Cultural Românesc de la Chicago.

Desfășurarea proictului cultural "Dor Transilvan, mesager cultural al Clujului", nume sub care s-a realizat acest schimb cultural dintre cele două orașe înfrățite, a prilejuit și întâlnirea mesagerilor clujeni cu românii stabiliți în Chicago. Pentru aceștia, Centrul Cultural Românesc de la Chicago, prin directorul acestuia, domnul Daniel Feraru, un maramureșean iubitor de neam așa ca toți maramureșenii, susținut de Consulatul General al României la Chicago, a organizat spectacolul „Vin clujenii pe la noi”, la unul dintre elegantele restaurante ale orașului. Aici, ansamblul Dor Transilvan, a avut plăcerea să întâlnească mulți români foarte atașați locurilor natale și clujeni care au avut o viață culturală bogată în perioada cât au fost în țară, precum interpreta Andreea Faur, laureată a Festivalului „Dumitru Sopon”, interpretul Călin Horon, sau instrumentistul Relu Sâmboan, membru al celebrului Ansamblu Rapsodia Someșană din anii ’80, precursorul ansamblului Dor Transilvan. Am avut bucuria să reîntâlnim chiar și o dansatoare din prima generatie de dansatori a Ansamblului Dor Transilvan!

În prezența consului general al României la Chicago, domnul Tiberiu Trifan și a doamnei viceconsul Mihaela Deaconu, Ansamblul Dor Transilvan, împreună cu artiștii clujeni trăitori în Chicago, a susținut un spectacol de trei ore, spre încântarea tuturor celor prezenți.

Şi pentru a ilustra acest lucru vom cita iaraăi din mesajul adresat aceleași doamne Ramona Cornea, președinta comitetului de înfrățire Cluj-Napoca - Rockford, de doamna viceconsul Mihaela Deaconu: "Am avut (deja) șansa să îi întâlnesc la Chicago pe domnul director Tiberiu Groza și minunatul Ansamblu "Dor Transilvan"! În câteva cuvinte aș spune că sunt profesioniști și oameni cu totul deosebiți! Este un sentiment extraordinar de plăcut să te întâlnești cu români așa de frumoși și de talentați, departe de casă și totuși „acasa”, la Consulatul Romaniei!"

Încheiem această relatare cu cuvintele doamnei Ramona Cornea, gazda ansamblului pe toată perioada șederii la Rockford: "Dor Transilvan ne-a facut o deosebită plăcere, ne-a adus țara în America, sunt foarte talentați și muncitori și m-a surprins câte sentimente au stârnit multora din privitorii de aici. Parcă toți și-au amintit că bunicii lor au avut o rădăcină în Transilvania".

Așadar, misiune îndeplinită pentru acest prestigios ansamblu al Clujului.

Tiberiu Groza,
Director artistic Dor Transilvan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.