O pictoriţă "Made în Cluj", RAMONA RAUS

În rândurile de mai jos vă invit să descoperiți o persoană specială, una care are un cuvânt de spus în ceea ce privește cultura și granițele ei, o reprezentantă de vază a vedetelor clujene de televiziune. Este frumoasă, inimoasă și ambițioasă. Face parte dintr-o familie mai mult decât respectabilă, și-a construit la rândule ei una, are un fiu de care e tare mândră și este o pictoriță de succes. În luna mai este ziua ei, să-i urăm cu toții ”La mulți ani”, să-i ținem pumnii pentru tot ce va urma în viața ei!
”PICTEAZĂ CU DEZINVOLTURA UNUI INCENDIATOR”

Personalitatea ei poate fi copleșitoare atunci când o vezi pentru prima dată, dar încă de la primele cuvinte poți descoperi că este o persoană sensibilă și că vibrează împreună cu interlocutorii ei. Are mulți prieteni, admiratori, urmăritori. S-a născut în 31 mai 1972 în Cluj-Napoca, de atunci putem spune că a făcut multe, multe lucruri... a absolvit UAD Cluj, apoi au urmat numeroase specializări sau călătorii de studiu, în țări precum, Franța, Germania, Israel, Olanda, Croația sau Ungaria. A participat la mai multe expoziții naționale sau internaționale, printre care o amintim doar pe cea din 2007, de la Bonn, unde a reprezentat România, la o expoziție comună destinată țărilor din est. În plus, în 2003, a apărut în Enciclopedia artiștilor români contemporani (ed. V). Vă redăm în continuare fragmente scrise in această enciclopedie și semnate de MARKUS LUPERTZ: ”E fascinant să vezi cum Ramona Raus dă viață nouă și dezinvoltură prin propria ei spontaneitate unei concepții coloristice tradiționale într-o manieră cu totul originală. O lume a conținuturilor armonioase, de exemplu păsări și flori, populează tablourile pline de culoare ale Ramonei. Ea este o artizană a artificiilor de lumină și culoare și pictează cu dezinvoltura unui incendiator. Acoperă umbrele și întunericul cotidianului cu o explozie entuziastă a culorilor de bază. Culorile clare, eliberate de pensula artistei sunt îmblânzite de violeturi frumoase și nuanțe blânde de verde. Uneori un negru furios și agresiv despică armonia, redând furia și străduința perseverente. Nici un pictor nu poate exista fără această furie vitală, ea dă ordine și sens profund tablourilor.”

Iată câteva dintre replicile artistei...

”DOR - acesta este cuvântul care îmi vine prima dată în minte când mă gândesc la Cluj. Este locul unde m-am născut, unde am copilărit.”

”AMINTIRI - cele mai frumoase amintiri mă leagă de Cluj și de Valea Someșului. Poate nu toată lumea știe, dar mă trag dintr-o familie de preoți. Nu doar tatăl meu este preot, aici în Cluj, ci și unchii sau verișorii mei. Vă imaginați toate amintirile pe care le-am strâns numai de sărbători, pe care le obișnuiam să le respectăm cu mare sfințenie.”

”COPILĂRIE - vacanțele de vară le petreceam la bunici, la Zagra în Bistrița-Năsăud, unde îmi plăceau nespus mirosul câmpului cosit, aroma laptelui proaspăt muls de bunicul Grigore, coleșa cu groscior pe care o savuram dimineața și sutele de mărgele colorate pe care le asorta bunica pe cămăși și pe zadii. Mai ales în postul Paștelui cosea și țesea ca să aibă cu toții haine noi și frumoase. Doamne cât era de minunat!”

”MUZICĂ - o altă amintire care se bate cu cea din vacanțele de la bunici... susțineam ”concerte” la vioară, mă urcam pe un birou mare care trona în biblioteca Arhiepiscopului de la acea vreme, Teofil Herineanu și începeam să cânt. Aveam o vioară cât mine de mare, când ieșeam de la ore, mă opream la cel mai drag prieten al meu, să-i cânt ceva. Mă lăuda întotdeauna și mă incuraja, cred că asta îmi plăcea mult. Și mă recompensa de fiecare dată cu piure de castane și ciocolată chinezească. Și acum merg la Catedrala Arhiepiscopală, în amintirea anior frumoși petrecuți acolo, iar când închid ochii, îi simt prezența în fața Ușilor Împărătești.”

”PICTURĂ - da, am desenat și am cântat de mică. Într-adevăr lumea mă cunoaște mai mult de la televizor, dar am studiat Belle Arte la UAD Cluj, iar profesorilor mei le sunt recunoscătoare. Am urmat apoi un stagiu de perfecționare în Franța, la vestita universitate Sorbonne, apoi în Italia mi-am pregătit teza de doctorat și da....în timpul liber am realizat și emisiuni culturale cu și despre artiștii români din țară și din străinătate.”

”TELEVIZIUNE ȘI DIPLOMAȚIE - am muncit exact 20 de ani, la ”Prima televiziune din viața ta”, la TVR, între 1994-2014, cu o mică întrerupere de doi ani, perioadă în care am fost desemnată diplomatul responsabil cu dosarul politicilor culturale în cadrul Ambasadei României de la Roma.”

”EXPERIENȚĂ - Acum, la cei 45 de ani, îmi dau seama că am trăit multe experiențe minunate care toate au avut o insemnătate deosebită la ”zidirea” mea ca om, dar pot spune că m-am implicat sută la sută în tot ceea ce am făcut. Mă consider un om împlinit, dar nu mulțumit! Sunt pregătită pentru următoarea provocare pe care mi-o va arăta viața.”

”BUCURII - dacă mă întrebați despre cea mai mare bucurie a vieții mele, este Ciprian Alexandru-CIP- fiul, dar și prietenul meu cel mai bun, pentru care îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi că mi l-a trimis!”

”PREZENȚĂ - De ziua mea, în 31 mai, vă invit la Muzeul de Artă din Cluj unde voi avea o expoziție de pictură împreună cu pictorii Markus Luperz și Ioan Zbârciu, în memoria lui Ion Andreescu. Muzeul de Artă deține o pictură suberbă semnată de marele pictor român, intitulată ”Călăreț în amurg”, așa încât ne-am gândit ca expoziția să se intituleze ”Celebrând - Călăreț în amurg.”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.