Intervenţia psihologică în pregătirea preoperatorie

Gândul că trebuie să ne supunem unei intervenții chirurgicale poate să ne creeze de multe ori stări de disconfort psihic. O asemenea experiență poate să ni se pară înspăimântătoare, plină de întrebări și incertitudini. Psihologii ne liniștesc și ne spun că o astfel de reacție este firească, dar există o serie de pași pe care trebuie să-i parcurgem înaintea unei operații. Odată parcurși, pot diminua considerabil această stare de spaimă și îngrijorare. Care sunt acești pași, aflăm de la psihologul Amza Jucan.
Cum trebuie să ne pregătim psihic pentru o operație?

De acest lucru se va ocupa terapeutul, care intervine şi stimulează autoeficacitatea pacientului până în momentul în care acesta demonstrează că are suficientă încredere că poate face faţă situaţiei.

Preoperator, terapeutul lucrează împreună cu pacientul pentru a controla atât anxietatea de anticipare, cât şi distresul, iar postoperator se intervine pentru diminuarea suferinţei şi încurajarea acceptării emoţionale a limitărilor fizice şi sociale temporare sau definitive, prin modificarea reprezentării problemei.

După ce pacientul a înţeles că nu intervenţia chirurgicală în sine îi cauzează emoţiile şi comportamentul, ci propriile gânduri, sau, mai exact, modul în care el interpretează evenimentul, se poate trece la partea de restructurare cognitivă, care conţine şi modificarea distorsiunilor cognitive (catastrofarea, filtrul mental, gândirea dihotomică, suprageneralizarea, gândirea magică, învinuirea şi absolutistul „trebuie”). Pentru rescrierea acestor distorsiuni cognitive, se folosesc, ca metode, dialogul socratic şi contraargumentarea, aceasta din urmă neconstând într-o amăgire a pacientului, ci se recurge la ea în termeni realişti. De exemplu, este greşit să insuflăm şi să pretindem pacientului să considere că experienţa intervenţiei chirurgicale va fi uşoară, plăcută, relaxantă şi că va trece foarte rapid. Dimpotrivă, formularea funcţională este: „Cu toate că operaţia nu este o experienţă plăcută, mai mult ca sigur ai resursele necesare pentru a-i face faţă”.

Care sunt cele mai frecvente temeri ale pacienților care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală?

Cele mai comune temeri sunt cu privire la durerea resimţită după operaţie, la faptul că operaţia nu se va finaliza cu succes, că va dura mult până la reintrarea în normalitate, că poate să-şi piardă cunoştinţa sau să moară în timpul operaţiei, că medicul chirurg va face greşeli (malpraxis).

Există anumite tehnici pe care am putea să le utilizăm pentru a scăpa de acest stres?

O intervenţie psihologică de pregătire preoperatorie include diverse tehnici cognitiv-comportamentale, pe care nu ni le putem administra la libera inspirație. E vorba de restructurare cognitivă, tehnici de rezolvare a problemelor, tehnici de înlăturare a stresului, training de relaxare, tehnici de control al respiraţiei, expunere în imaginar, tehnica desensibilizării sistematice, dialogul socratic, contraargumentarea şi, la nevoie, hipnoterapie.

Care este rolul psihologului? De ce nu am putea să ne ajutăm singuri?

Scopul general a oricărei intervenţii psihologice este de a oferi pacientului tehnici concrete, pe care să le poată folosi în a-şi controla mai eficient atitudinea faţă de evaluările, emoţiile şi comportamentele lui şi a reveni la un stil de viaţă productiv, cu o creştere a calităţii vieţii. Psihologul stimulează pacientul să devină un participant activ în identificarea şi selectarea scopurilor legate de sănătatea lui, învaţă pacienţii să-şi administreze anumite tehnici de relaxare, iar intervenţiile au ca scop creşterea autoeficacităţii. La modul profan, ar fi foarte greu sau imposibil să obținem rezultate bune, pentru că e nevoie, pe de o parte, de o evaluare la rece a situației, pe de alta, de anumite cunoștințe.

Un mesaj pentru cititorii noștri...

Cu toții ne consultăm în diverse probleme cu alte persoane, dar nu în toate situațiile acestea ne pot ajuta. Din păcate, multă lume nu se consultă tocmai cu psihologul – psihologul care... nu-și „dă cu părerea”, ci știe. De aceea, mesajul meu este ca oamenii aflați într-un impas de orice natură să pășească cu încredere pe această via aurea, care duce în mod sigur la bun rezultat.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.