INTERVIU: Prof. Univ. Dr. TEOFIL POP, director general Centrul Medico-Chirurgical INTERSERVISAN

"La ora actuală, nici o altă clinică din România nu ne poate concura!"

Centrul Medico-Chirurgical Interservisan a fost inaugurat la Cluj-Napoca ȋn 1993 de Prof. Univ. Dr. Teofil Pop, fiind prima clinică particulară cu acționar unic din Romania. Centrul a ȋnceput să fie recunoscut pe plan național şi internațional, an de an pacienți din țară şi de peste hotare beneficiind de serviciile medicale de primă clasă oferite aici. Clinica reprezintă un reper nu doar pentru Cluj-Napoca, ci şi pentru România.
Domnule profesor Teofil Pop, cum v-a venit ideea de a deschide o clinică privată?

Ca medic, am circulat mult în afara țării înainte de 1990 și am văzut foarte multe spitale și clinici serioase. De atunci mi-am dorit să realizez acest lucru și în România. Primul cabinet medical privat din țară a fost tot al meu, cel de pe strada Universității, din centrul Clujului. Apoi m-am gândit să construiesc o clinică de chirurghie cervico-facială. A mers foarte bine totul, am construit clinica din cartierul Gheorgheni, unde ne aflăm acum, după care au început să vină aici profesori de la clinicile din oraș, somități, în mare parte prieteni. Populația Clujului și-a dat imediat seama că aici lucrează oameni serioși și buni profesioniști. Lucrurile se mișcau într-o direcție bună, doar că, la un moment dat, aveam nevoie de paturi. Am 82 de mii de operații pe an, așa că am accesat un program FARE și așa am construit o nouă clădire.

Cum ați reusit să-i convingeți pe clujeni să beneficiieze de serviciile medicale oferite de clinica dumneavoastră?

Statul nu are nici pe departe condițiile de spitalizare pe care le oferim noi. Avem saloane cu două paturi, telefon, televizor, frigider, baie proprie, aer condiționat, totul ca în Vest, și în plus, medicii profesioniști care au venit să lucreze în această policlinică, pentru că stiți foate bine care sunt condițiile în clinicile de stat. Eu am lucrat în Clinica O.R.L. peste 30 de ani, până când am devenit profesor și atunci le-am spus că aș prefera să mă retrag la mine. Am rămas profesor până la pensie, am scris 14 cărți de specialitate, și după aceasta am continuat să fac intergral aici cursurile cu studenții francezi și români. Așa că, oamenii care vin în clinica noastră își dau seama, în scurt timp, de calitatea serviciilor oferite. În plus, eu am fost preocupat să aduc ultimele aparate apărute pe piața medicală. Așa am ajuns să am cele mai performante RMN-uri, CT, aparate de radiologie, mamografie, aparatură Olympus, japonezã pentru endoscopie „de la gură până la rect”, plus un laborator bine pus la punct.

Pe lângă serviciile de calitate aveți și un personal de specialitate…

Aici nu este angajat nimeni dacă nu are doctorat pentru că e nevoie de oameni bine pregătiți și serioși. De asemenea, personalul mediu, este instruit să vorbească aici, în clinică, așa ca în biserică, adică încet, liniștit, fără brutalitate. Cine n-a înțeles, a plecat. Pe de altă parte, studiul permanent este lege!

Toată clinica arată ca o expoziție de artă…

Da, am peste 1400 de tablouri și o parte le-am expus pe holuri și în saloane. Vreau să vină omul într-un mediu liniștit, în care să se simtă bine, să fie servit cum trebuie. Desigur, trebuie să i se asigure o asistență medicală de calitate, plus tratamentul adecvat, dar e important și impactul vizual.

Pe lângă faptul că ați deschis o clinică performantă în beneficiul pacienților, ați oferit și sute de locuri de muncă...

Da, e vorba de aproape 250 de locuri de muncă foarte bine plătite. Vorbim de 100 de mii de euro, care ajung lunar în buzunarul angajaților. De asemenea, continui să mă dezvolt și e gata proiectul pentru o nouă clinică de 500 mp2. Va fi, de fapt, o supraetajare a parcării de aici, din curte. O să fie doar laboratoare pe două nivele, cele mai moderne laboratoare clinice din România.

Deobicei, medicii buni se găsesc în orașele mari, acolo unde sunt și centrele universitare. La stat însă, chiar dacă e foarte bun, un medic nu va putea avea un venit decent. Are familie și alte obligații și își va dori să câștige mai mult. Așa că, dupa program, poate veni să lucreze într-o astfel de clinică. Eu ofer salarii foarte bune, toți sunt fericiți, atmosfera de lucru este placută, iar condițiile pentru desfășurarea activității sunt optime: aparatură, laborator și de tot ce e nevoie pentru a putea pune un diagnostic corect.

Va afectat migrarea tinerilor medici spre clinicile din alte state europene?

Pe mine nu. Din contră, am un medic ce a profesat în Franța patru ani și care s-a întors în țară ca să lucreze în această clinică.

Ideea de a deschide o clinică privată, prima în țară, s-a dovedit a fi una extraordinară. Ați recomanda unui tânăr medic, la ora actuală, să vă urmeze exemplul?

În zilele noastre este greu ca un tânăr să facă ceva în această privință. Clinica Interservisan este evaluată de o comisie britanică la 100 de milioane de euro. Asa că, pentru a deschide un cabinet, o clinică, e nevoie de un împrumut de cel puțin cinci milioane de euro. Întrebarea e dacă poți produce suficient ca să rambursezi această sumă. Eu spun că e foarte greu.

Ce trebuie să știe pacienții care trec pragul Centrul Medico-Chirurgical Interservisan?

Să înțeleagă că diagnosticul este sigur. Noi avem mii de bolnavi care vin din toate orașele țarii, dar și din străinătate. Eu cred că la ora actuală nici o altă clinică din România nu ne poate concura. Avem absolut tot!

Centrul Medico-Chirurgical Interservisan se mândrește cu o clinică dispusă pe 7 etaje, cu 5 săli de operație moderne, cabinete de consultație, precum şi 34 de saloane de talia unui hotel de 4 stele. Datorită solicitărilor ȋn creştere şi atenției sporite a pacienților spre dobândirea şi ȋntreținerea frumuseții corporale, în anul 2011 a fost inaugurată clinica de profil, Novia Cosmetic Harmony Clinic. De asemenea, în 2014, datorită unei investiții la standarde ridicate, a fost inaugurat cel de-al treilea sediu, şi anume Centrul Medico-Chirurgical Interservisan Moților.

Secția Gheorgheni: Strada Nicolae Pascaly nr. 5, 400431 Telefon: 0264.414.133
Clinica Novia Estetica: Strada Nicolae Pascaly nr. 5, 400431 www.novia-estetica.ro 
Interservisan Secția Moților: Calea Moților nr. 87, 400663 Telefon: 0364.139.925
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.