"Lavandă din Dumbravă", o afacere în scaun cu rotile

De doi ani, tânăra bistrițeancă Anamaria German, deși este în scaun cu rotile, și-a dezvoltat propria afacere cu produse din lavandă. A investit economiile sale şi ale apropiaţilor şi după un an a ajuns deja pe profit. Cu o parte din banii câștigați îşi achită tratamentele şi gimnastica medicală necesară.
Fire optimistă, Anamaria German și-a început afacerea cu lavandă în urma unei discuții cu o prietenă. Astfel, ajutată de familie, cultivă planta mov pe 30 de ari, în satul natal Dumbrava, județul Mureș. "Totdeauna am iubit florile! Așa că m-am decis să plantez butaşii ajutată de prieteni şi vecini. Tot prietenii şi părinţii se ocupă de îngrijirea plantelor, sau de recoltatul florilor", precizează Anamaria.

anamaria
Deși este în scaun cu rotile în urma unui accident rutier petrecut acum patru ani, tânăra spune că este foarte implicată în această afacere. Ea se ocupă de promovarea produselor, de etichete şi ambalaje. Ba, mai mult, se informează cu privire la proprietăţile acestei plante și caută diverse reţete pe care le transmite mai departe părinţilor pentru a le pune în aplicare.

Pentru a demara afacerea a investit în jur de 1000 de euro, bani proveniți din economiile proprii dar și ale apropiaţilor. La un an de la debut a ajuns ca să-și recupereze investiţia, dar și să obțină profit. O parte din bani îi folosește pentru a-şi achita tratamentele. Anamaria și-a denumit propria afacere "Lavanda din Dumbravă", după numele localității unde este recoltată planta și unde se fabrică produsele. Din florile de lavandă obține ulei esenţial, săpunuri, sare de baie, săculeţi odorizanţi, apă de lavandă, miere şi lumânări. De asemenea, comercializează butași, mărturii, buchete de lavandă, cutii speciale sau chiar coșuri de cadou cu lavandă. "Toate produsele sunt naturale şi nu conţin chimicale", afirmă tânăra.

Pentru Anamaria German, "Lavandă din Dumbravă" este mai mult decât un mijloc de a câștiga bani. Este visul ei de a aduce în casele celor care vor decide să-i devină clienți un gram de fericire și bucurie, așa cum este și-n sufletul ei. Este o luptătoare și demonstreză tuturor că indiferent prin ce încercări treci prin viată, trebuie să-ți urmezi pasiunile. "Vreau ca viaţa mea să fie cât mai normală şi eu să fac, în limita posibilităţilor, ce făceam înainte. Viaţa mea nu se termină atât timp cât trăiesc", spune Anamaria. Că este așa, o confirmă și faptul că tot de doi ani tânăra moderează o emisiune de folclor la un post de televiziune regional. Acest job presupune deplasarea cântăreței, o dată pe săptămână, 100 de kilometri până la studio, lucru pe care Anamaria nu-l consideră un inconvenient. "Emisiunea de la la Orizont Tv durează două ore și jumătate în direct, în fiecare seară de joi. Așa că fac naveta de la Bistrița la Târgu Lăpuș din dragoste pentru muzică și pentru ceea ce ne reprezintă pe noi, ca popor".

Anamaria German este țintuită într-un scaun cu rotile de mai bine de patru ani, când a fost implicată într-un accident rutier, provocat de un șofer beat, în urma căruia a rămas paralizată de la brâu în jos. De atunci se chinuie să-și obțină cât se poate mobilitatea picioarelor, cu ajutorul unor tratamente costisitoare și chinuitoare. Ea nu poate să meargă singură la toaletă, nu se poate îmbrăca și nu poate să îndeplinească activitățile casnice. Accidentul i-a curmat și cariera de interpretă de muzică populară.

Deşi este dependentă de cei din jur, în special de soțul ei, tânăra de 25 de ani nu a încetat să îşi urmeze pasiunile și să-si ofere sprijinul pentru cei care au nevoie. Se implică în multe acțiuni și evenimente caritabile, dar și donează mereu "pentru că nu pot rămâne indiferentă niciodată față de semenii mei, nu uit că si eu cândva am fost ajutată", spune Anamaria. De asemenea, a devenit fotomodel în scaun rulant, "din dorința de a schimba mentalități și a demonstra oamenilor că modul în care te deplasezi nu te face să fi mai puțin om".
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.