Psihologul AMZA JUCAN, partenerul tău în rezolvarea problemelor

După ce a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, Amza Jucan și-a dat seama că i-ar plăcea să devină psiholog. Așa că a studiat sârguincios psihologia și după terminarea facultății a început să profeseze. În anul 2011 și-a deschis Cabinetul Individual de Psihologie, situat pe strada Traian nr. 21 din Cluj-Napoca, totul din dorința de a-i ajuta pe oameni să-și depășească problemele cu care se confruntă uneori în viață.
De multe ori ne trezim în situații dificile pe care le considerăm fără rezolvare. Apelăm la familie, la prieteni sau la cunoștințe, însă foarte rar ne gândim să cerem ajutorul unui specialist. E mai usor să ne confesăm celor apropiați decât să facem cunoscută problema noastră unui străin. "Cei apropiați o să-ți ofere sfaturi în funcție de așteptările lor, nu legate de nevoile tale. Psihologul însă nu te sfătuiește, ci te ajută ca singur să iei cea mai bună decizie în rezolvarea problemei", spune psihologul Amza Jucan. Astfel, prin procesul terapeutic „ne descoperim de fapt pe noi înșine, ne conștientizăm valorile și principiile după care funcționăm și găsim calea de a evolua”.

Am pășit și eu în cabinetul de pe strada Traian nr.21 pentru a sta de vorbă și a afla mai multe despre specialistul care în șase ani a consiliat aproape 200 de pacienți, fiecare punându-și speranța și încrederea în experiența sa. M-a primit cu relaxare și căldură, dând dovadă de seriozitate și de faptul că iubește ceea ce face.

amzaDovadă stă și faptul că o parte dintre pacienți, după ce li s-au rezolvat problemele, s-au întors special să-i mulțumească pentru sprijin, conștienți de faptul că pur și simplu vizita la psiholog le-a salvat viața și unora afacerile. "Unii au eşuat în business și din această cauză starea lor psihică era la pământ. Acești oameni aveau nevoie de o altă viziune referitor la cele întâmplate și un prim pas a fost să-i determin să nu mai privească în trecut. Ideea e să acționezi în prezent pentru rezultate optime în viitor și o persoană care dorește să aibă succes în afaceri și nu numai, n-are nevoie de un loc mai bun în trecut, ci de o orientare mai bună aici și acum".

"Reușita procesului terapeutic depinde de personalitatea psihologului, de metodele prin care el lucrează și dacă acestea corespund personalității clientului", este de părere psihologul Amza Jucan. Un caz dificil pe care l-a rezolvat a fost un client care a trecut pragul cabinetului cu tendințe de suicid după un eșec în afaceri. "Vin și pacienți care se confruntă cu probleme la firmele pe care le dețin și care se culpabilizează că au ascultat de sfaturile familiei, ale prietenilor, sau că nu și-au selectat bine angajații. Foarte important e să lași în urmă tot trecutul tău, imaginea despre tine pe care ți-o proiecteză familia, prietenii și cunoscuții și să-ți urmezi propria viziune. Acționând în acest mod nu o să mai ai pe cine da vina. Aceasta însemnă să poți fi un om liber, să analizezi situația după care să iei o decizie".

Desigur, sunt și cazuri care nu pot fi rezolvate, sau unde rezultatele nu sunt tocmai cele așteptate, dar acest lucru e fiesc și nu-l descurajează în activitatea pe care o întreprinde. "Cel mai grav caz cu care m-am confruntat a fost un pacient ce suferea de o anxietate generalizată împreună cu o bulimie. N-am reușit nici eu și nici un psihiatru să îl ajutăm. Sunt și astfel de cazuri și acest lucru nu înseamnă că tu, ca specialist, nu ești bun. E posibil ca pacientul să aibă anumite stereotipuri în gândire și atunci relația terapeutică e mai greu de realizat".

Dorința și hotărârea de a consulta un psiholog ține și de disponibilitatea fiecaruia dintre noi de a ne confrunta în mod direct cu problemele care apar la un moment dat. "Ce nu poți schimba, trebuie să accepți și să mergi mai departe, deoarece cu cât elimini din tine anumite aspecte care nu-ți plac, cu atât devii mai gol și mai incomplet. Trebuie să te accepți, să te restructurezi și să reintregrezi altfel în viața ta problemele cu care te-ai confruntat la un moment dar. Dacă le negi, nu înseamna că s-au rezolvat".

amzaAproape oricare dintre noi are nevoie la un moment dat în viață de un psiholog, inclusiv psihologii. "Pentru unele probleme se pot găsi soluții fără intervenția specialistului" este de părere psihologul Amza Jucan, "însă dacă apelezi la ajutor specializat, cu sigurantă că aduci un plus în viața ta".

O vizită la psiholog, nu doar în situații dificile, te va ajuta să îmbunătăţeşti ceea ce îţi doreşti de la tine şi de la relaţiile cu cei din jur!

Programări la: 0740.179.054
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.amzajucan.ro
Cluj-Napoca, str. Traian nr. 21
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.