"…Teatrul nu e text, nu e pastă de dinți, copac, șenilă. Teatrul e o raritate…"

Teatru Liber Imago ia ființă în vara anului 1998 pe terenurile intravirane dintre căminele din Observator. Trei tineri din Sibiu, un student la actorie, unul la filosofie și o fată ce-și trăia un an sabatic, repetau un spectacol care combina Commedia dell’Arte cu Vladimir Mrózek și Samuel Beckett.
Cei trei tineri erau adăpați în pauzele de repetiție de locatari mirați și încântați, care grădinăreau prin jurul lor. Așa s-a născut primul spectacol Imago “Așteptându-l pe Arlechino”. Așa a început aventura unei trupe care în mod visceral s-a ținut de limbajul ne-convețional respectând, totuși, limbajele teatrale consacrate, rigurozitatea tehnică a acestora.

Apoi, Casa de Cultură a Studenților a luat Trupa Imago sub aripa sa și a început odiseea festivalurilor de teatru naționale și internaționale: Zilele Arhitecturii, Festivalul “La strada” Sibiu, festivalurile studențești din toată țara, festivalul FITUC din Casablanca, Maroc; Festivalul THEATRA Saint-Louis, Franța; tabăra de creație ArsContinua din Cucuteni unde s-a născut un spectacol care a inclus copiii și ursarii satului și care ajunge la Festivalul de Artă Medievală de la Sibiu.

În cei 19 ani de existență, Teatru Liber Imago a adunat premii naționale și internaționale de interpretare individuală și de grup, premii de regie și de dramaturgie.

Toate temele universal valabile pe care se clădește povestea teatrală sunt sublimate prin spectrul personalităților membrilor Imago. Elementele constante ale producțiilor Teatrului Liber Imago sunt auto-ironia, contra-punctul, simplitatea, absurdul, suprarealismul și joaca până la uitarea de sine.

Câțiva dintre membrii Imago au dovedit talente recunoscute și în mediul profesionist, atât teatral cât și cinematografic, încununtate chiar cu cele mai mari premii naționale din sfera profesionistă. Mulți au venit în trupă fiind studenți sau liceeni în domenii nelegate de artele spectacolului și au ajuns profesioniști în regie și actorie. Am putea spune că la Imago riști să-ți schimbi viața dramatic.

Teatrul Liber Imago pune accent pe descoperirea expresiei artistice a fiecărui individ, oricât de străin ar fi de acest limbaj la momentul sosirii în trupă și, mai presus de atât, la Imago este vorba de auto-cunoaștere, explorarea sinelui și desfășurarea în toată splendoarea a aripilor delicate de fluture ale personalității.

Zilele Imago – o întâlnire de suflet

Începând cu anul 2007 aniversarea „Zilelor Imago” devine un eveniment remarcabil în viaţa culturală studenţească clujeană. Publicul, format în mare parte din studenţi iubitori de teatru dar nu numai, aşteaptă an de an această manifestare prin care Imago scoate în lumina reflectoarelor atât premiere cât şi piese deja jucate, unele dintre acestea adaptate, transfigurate în virtutea schimbului de generaţii.

Unii dintre vechii membri ai trupei au urmat firul vieţii post-universitare, alţii continuă să întreţină spiritul teatrului liber, împărtăşind noilor veniţi din experienţa lor. În mod tradiţional, toamna la fiecare început de an universitar Imago se află în căutare de noi talente, şi atelierele de preselecţie organizate în sala studio aduc zeci de candidaţi în fiecare an.

Dintre aceştia, puţini sunt cei care ajung să îşi afişeze public talentul teatral, să construiască un personaj conform standardelor dramatice, dar fiecare dintre cei prezenţi la întâlnirile săptămânale Imago iau parte în mod activ la construirea universului de discurs artistic colectiv, cât şi la dezvoltarea individuală a unor capacităţi ce se dovedesc foarte utile dincolo de sala de repetiţie: dezinhibarea, căutarea şi afirmarea talentelor proprii, disciplină corporală prin joc, lărgirea orizonturilor culturale.

În anul 2015 se inaugura prima ediție a Festivalului Național de Teatru Studențesc - Zilele Imago, care a reunit 9 trupe de teatru studențesc din România, eveniment susținut de directorul CCS, Falvius Milășan, care a înțeles necesitatea de a da amploarea de festival acestei manifestări, ca o consecinţă firească a evoluţiei Teatrului Liber Imago.

Anul acesta, în perioada 14-15 octombrie va avea loc cea de a treia ediție a acestui festival, care va aduce pe scena CCS, cele mai valoroase trupe de teatru studențesc, și cele mai bune producții ale lor. Deși festivalul nu are caracter competitiv este o amplă reuniune, o experiență de neuitat, ”un katharsis practic, pe făcutelea împreună, fără mofturi, fără bărbi, cu zgârieturi pe alocuri.”

Vă așteptăm în octombrie să zburăm împreună, să mai zvântăm câte o lacrimă. Teatrul nu poate aduce noroc și nici ghinion, poate oferi doar libertate și limite, sau o pierdere de vreme. Oricum ar fi, e o victorie intimă.

Semnează

Trupa de Teatru Liber Imago și
Cecilia Stoica - Referent cultural CCS

Galerie de imagini

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.