Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj | 100 de ani de activitate

1. 100 de ani de la primele activități aviatice, care este calendarul manifestărilor dedicate centenarului Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj?

Anul 2017 este unul special pentru că sărbătorim 100 de ani de la primele activități aviatice pe aerodromul din Someșeni și 85 de ani de aviație civilă pe Aeroportul Internaţional Cluj. Evenimentul a fost sărbătorit de curând la aeroport împreună cu reprezentanți ai administrației locale, partenerii noștri comerciali și reprezentanți ai instituțiilor cu care colaborăm. Suntem mândri că am reușit cu ajutorul Consiliului Județean să dezvoltăm aici, la Cluj-Napoca, primul aeroport regional din țară și principala poartă de intrare în Transilvania. Acest lucru a contribuit la dezvoltarea ecomonică, nu doar a județului ci și a întregii regiuni, aeroportul având un rol major în ceea ce privește transportul din NV României.
2. În 2017, ați sărbătorit mai devreme față de anul trecut ”milionul de pasageri”. Care credeți că sunt condițiile favorizante care au dus la acest fenomen?

Din 2010, de când am înregistrat pentru prima dată pasagerul cu numărul 1 milion, în fiecare an am atins această cifră mai devreme decât în anii precedenți. Creșterea traficului de pasageri se datorează eforturilor de marketing la nivel naţional şi internaţional care au dus la extinderea rețelei de rute a aeroportului și la creșterea numărului de frecvențe pe anumite destinații. În plus, concurența dintre companiile aeriene, care operează aceleași rute a dus și la prețuri mai accesibile pentru pasageri. De asemenea, Aeroportul Internaţional Cluj s-a dovedit un partener de încredere pentru companiile aeriene, iar echipa managerială se preocupă în mod constant de îmbunătățirea serviciilor pentru pasageri și atragerea de noi companii.

3. Ce număr de pasageri estimați pentru tot anul?

Având în vedere destinațiile către care se poate zbura de pe Aeroportul Internaţional Cluj, anul acesta ne așteptăm la un număr de aproximativ 2,7 milioane de pasageri.

4. Câte rute interne și externe se operează în prezent pe Internațional „Avram Iancu” Cluj? Care este diferența dintre sezoane? Cât de importante sunt cursele charter, este o diferență considerabilă față de perioada rece?

În acest moment de pe Aeroportul Internaţional Cluj se poate zbura către 41 de destinații regulate externe din 19 țări și 4 destinații regulate interne - București, Constanța, Timișoara, Iași. În timpul programului de vară care înseamnă finalul lunii martie-finalul lunii octombrie, traficul de pasageri este mai mare cu aproximativ 30% decât în perioada programului de iarnă. La nivelul semestrului I din 2017, s-au înregistrat 1.230.471 de pasageri, cu 476.954 pasageri mai mult decât în semestrul I din anul anterior, creşterea procentuală fiind de 63%.

5. Ce destinații de vacanță aveți în prezent?

Anul acesta se poate zbura de pe Aeroportul Internaţional Cluj către 10 destinații de vacanță din 3 țări: GRECIA (Zakynthos, Rhodos, Corfu, Heraklion, Thessaloniki, Skiathos, Chania, Santorini), TURCIA (Antalya) și EGIPT (Hurghada). Sunt 10 companii aeriene care operează aceste zboruri charter turistice şi anume: Aegean Airlines, Air Bucharest, AtlasGlobal, Blue Air, Corendon Airlines, Ellinair, Freebird Airlines, Pegasus Airlines, Tarom și AMC Airlines.

6. Care rute sunt cele mai aglomerate?

Cea mai aglomerată rută este de departe, cea spre București. Sunt trei companii care operează zboruri pe ruta Cluj–București (Tarom, Wizz Air și Blue Air). Printre cele mai aglomerate rute se numără și cele spre Londra-Luton, Munchen sau Paris-Beauvais.

7. Câte companii aeriene desfășoară activități la noi, la Cluj?

În acest moment de pe Aeroportul Internaţional Cluj 7 companii aeriene operează zboruri regulate de pasageri către cele mai importante orașe din Europa si Orientul Mijlociu (Tarom, Wizz Air, Lufthansa, Lot Polish Airlines, Blue Air, Turkish Airlines și Vueling). În acest fel, populaţia din aria de acoperire a aeroportului are posibilitatea de a zbura spre destinaţii din întreaga lume, aeroportul fiind conectat la marile hub-uri aeriene europene.

8. Ce ne puteți spune despre destinațiile interne introduse recent, sunt apreciate de călători?

Destinațiile interne introduse recent de pe aeroport sunt cele către Iași Timișoara și Constanța. În această perioadă a anului este foarte solicitat zborul către Constanţa. Pentru cei care vor să ajungă pe litoral, călătoria cu avionul care durează doar o oră este o alternativă ideală la alte mijloace de transport, cum ar fi călătoria cu mașina sau trenul. Zborurile către Timișoara și Iași ajută foarte mult mediul de afaceri și cel academic, astfel că destinațiile interne sunt din ce în ce mai solicitate.

9. Care este următorul eveniment destinat publicului pe care intenționați să îl organizați?

Având în vedere că de curând am înregistrat peste 1,2 milioane de pasageri, iar anul acesta estimăm înregistrarea a 2,7 milioane de pasageri, ne pregătim să sărbătorim în curând, pentru prima dată în istoria aeroportului, pasagerul cu numărul 2 milioane într-un an calendaristic iar cel mai probabil acest lucru se va întâmpla în toamnă.

10. Cum se situează Aeroportul Internaţional Cluj la nivel național, în raport cu cele din București?

Aeroportul Internaţional Cluj este pe locul doi în țară, după numărul de pasageri înregistraţi, secondând Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Bucureşti, dar în ceea ce privește serviciile oferite pasagerilor şi companiilor aeriene, putem spune că suntem la același nivel cu alte aeroporturi regionale din sud-estul Europei. De asemenea, Aeroportul Internaţional Cluj îndeplinește toate standardele internaționale în ceea ce privește securitatea și siguranța în aviația civilă.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.