Marea Familie Shanghai | Mai bine să guști o dată, decât să auzi de o sută de ori!

Un prieten este un drum, spune un proverb chinezesc. După vizita la Restaurantul Shanghai de pe Calea Turzii nr.42, am prins cu adevărat tâlcul înțelepciunii chineze. Adeseori drumul se face mergând sau....deschizând un restaurant. Nu unul obișnuit însă, ci unul aparte, cu specific chinezesc, cum nu mai era altul în Cluj. Povestea Restaurantului Shanghai începea în anul 1998, prin unirea eforturilor a trei asociați, un chinez și doi români: Yuan Dong, Călin Mureșan și Iacob Ungur.
Ideea a venit după ce Yuan Dong le-a gătit într-o seară de revelion tuturor celor prezenți la petrecere. Directorul de acum al restaurantului, Călin Mureșan, era deja un admirator al bucătăriei chineze, în urma unei călătorii în Germania. Avea idei, avea viziune. La fel și Yuan Dong care gătise timp de cinci ani în armată pentru ofițerii chinezi, dar avea experiență și ca economist într-un minister din China. Viziunea fără acțiune însă, este doar un vis cu ochii deschiși, așa că s-au apucat serios de treabă. Au deschis împreună primul restaurant undeva pe strada Brâncuși, într-un spațiu destul de mic, de aproximativ 40 de mese, cu bar și terasă. Succesul a fost peste așteptări. Domnul Mureșan se amuză acum amintindu-și cum au apelat la prietenii din apropiere, pentru a face rost de veselă, tacâmuri sau scrumiere, care s-au dovedit a fi insuficiente în fața avalanșei de clienți. Acum râde și în legătură cu faptul că meniul era scris de mână. De mare ajutor a fost și doamna Eva Mureșan care i-a susținut mereu cu idei, cu sugestii și de ce nu, cu celebra intuiție feminină. Zece ani au rămas în acel spațiu și desi s-au extins în timp, totuși la un moment dat s-a dovedit a fi neîncăpător, așa că au decis să se mute.

Imediat ce ajungi la Restaurantul Shanghai, ai senzația că mergi acasă la cineva. Realizezi încă de la intrare că pășești într-un spațiu prietenos și ești întâmpinat de oameni zâmbitori. Ca să parafrazez tot un proverb chinezesc, cine nu zâmbește, n-ar trebui să-și mai deschidă restaurantul dimineața. O clădire simplă cu etaj, cu scară interioară și spații de luat masa, ingenios separate. Un design atractiv, care îmbină cultura bogată a Chinei cu elementele moderne. Restaurantul are un look clar, curat, nu exagerat de sofisticat. Pune în evidență câteva elemente tradiționale prin reprezentații grafice minimale, paravane, statuete discret așezate prin colțuri, lampioane, muzică ambientală, pe scurt, un restaurant cu personalitate! Cuvântul "Yue" (muzica) înseamnă tot anturajul organizat si festiv al vietii societății chineze din vechi timpuri. Conceptul acestui cuvant include în sine poezie, dans, pictură, arhitectură și chiar aranjarea mesei. Terasa care se va deschide în curând este tot un punct de atracție. Dându-ți realmente senzația unui pavilion chinezesc, aceasta este într-un mod fericit compartimentată prin paravane din lemn cu mici scobituri, care-ți dau iluzia oglinzii. Și aici lampioanele suspendate, plantele, apa care țâșnește dintr-o piatră de poveste (pentru că are o poveste!), toate creează o veritabilă stare Zen, peste tot simțindu-se colaborarea cu un designer inspirat. Se știe că arhitectura chineză este unica din lume axată pe construcții de lemn, care reflectă concepția chinezilor bazată pe principiile moralitații și frumusețile naturii. Ei urmăresc îndeaproape armonia dintre construcție și cadrul natural, caută frumusețea în simplitate și modestie. Precum oamenii locului, cei care muncesc aici, funcționează ca o adevărată echipă și sunt ca o familie: Marea Familie Shanghai! Și nu doar că lucrează împreună, dar se susțin și se ajută reciproc chiar în momentele mai delicate din viață. De aceea au și devenit angajați devotați, toți se simt valorizați și vin cu drag la muncă, iar dacă dovedești că ești bun, poți fi destul de repede promovat. Unii se pensionează de aici. Nu s-au fidelizat doar angajații, desigur, ci și clienții. Cei mai mulți se reîntorc aici pentru gustul autentic al mâncării, câteva dintre bucătărese au fost formate de Yuan Dong însuși, ele rămânând până astăzi. Gustul mâncării și-a păstrat autenticitatea și chiar s-a îmbunătățit pe parcurs, spune domnul Mureșan zâmbind. În semn de prețuire, câteva dintre preparatele din meniu poartă chiar numele bucătăreselor sau al unora dintre ospătari, ceea ce mi se pare remarcabil: preparatul Doamna Elena, preparatul Doamna Vali, preparatul domnul Bebe și așa mai departe...Acesta este de fapt secretul succesului: mâncarea și relațiile umane! De asemenea, domnul Călin subliniază că nu folosesc glutamat de monosodiu la prepararea mâncării, ei țin la o „dependență naturală”, și nu „una artificială” față de mâncare. Au oferte speciale, meniul zilei, Luna Seniorilor, Luna persoanelor cu dizabilități, ofertă de meniu gratuit pentru elevi, reduceri pentru ziua de naștere ș.a. Au investit și țin în aceeași măsură la conceptul de fast-food, în Cluj existând mai multe locații de acest fel, au dezvoltat serviciile de livrare la birou sau la domiciliu. De asemenea, există și conceptul de franciză preluat chiar de către unul dintre angajați și extins prin evenimente outdoor. O performanță a fost și premiul oferit de revista HRB, care le-a acordat titlul "Restaurantul anului 2009 în România".

Surprinzător sau nu, domnul Călin Mureșan este un om de afaceri care-l invocă des pe Dumnezeu și îmi spune că, în ciuda aparențelor, lucrurile mereu se aranjează spre mai bine! Dumnezeu a vrut să demonstreze că este posibil ca un restaurant chinezesc să reziste și fără un bucătar chinez, glumește domnul Mureșan și îmi spune că tare și-ar dori ca Yuan Dong, întors în China între timp, să fie și el prezent la petrecerea de 20 de ani de la anul. Este convins că o afacere are și o componentă spirituală.

Întrebat fiind despre rețeta succesului, îmi spune senin: Dumnezeu este proprietarul afacerii de succes și mi-a încredințat-o mie spre administare. Dar dacă nu ar fi angajații mei, oameni de încredere, ce aș putea eu să fac de unul singur? O afacere este de succes atunci când îți permiți să pleci liniștit în concediu fără telefon, fără laptop și fără frică, știind că ai pe cine te baza.

Ce sfat le-ar da tinerilor întreprinzători? Să nu se gândească imediat la câștig sau la faimă, să se gândească la afacerea care este în primul rând pentru clienți. Să vrei să oferi oamenilor ceva bun, și acel bun ți se va întoarce! O lecție de business, o lecție de viață: banii vin și trec, relațiile umane rămân!

Ca să închei, aș spune că există într-adevăr câteva lucruri care ne vor face mai înțelepți: cărțile pe care le citim, oamenii pe care-i întâlnim și, ca să păstrăm contextul, mâncarea pe care o savurăm. Așa că eu vă sfatuiesc să mergeți, să vedeți și să savurați, pentru că, vorba celor de la Restaurantul Shanghai, "mai bine să guști o dată, decât să auzi de o sută de ori!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.