Cel mai mare festival de film din România şi unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, va avea loc la Cluj-Napoca între 2 şi 11 iunie. Vă aşteaptă peste 200 de filme noi, unele multi-premiate, întâlniri cu nume mari ale cinematografiei mondiale, concerte şi evenimente în spaţii neconvenţionale, petreceri în fiecare seară şi activităţi dedicate copiilor.
Deschidere "regală" - "Regele Belgiei" şi vocile misterioase ale Bulgariei

tiff 2017
Regele Belgiei / King of the Belgians, comedia scrisă şi regizată de Peter Brosens şi Jessica Woodworth, deschide oficial TIFF vineri, 2 iunie, de la 20.45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Personajele pitoreşti din film vor fi pe scena TIFF, iar una dintre surprizele serii va fi concertul extraordinar al corului "Sirenelor de la Marea Neagră", formaţia feminină din film, în frunte cu Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în Bulgaria.

Alain Delon – pentru prima dată în România

Pentru contribuţia sa artistică excepţională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Alain Delon Premiul pentru întreaga carieră. Dacă decideţi să staţi până la final de TIFF, îl vei putea întâlni pe 9 iunie, în Piaţa Unirii, unde va avea loc proiecţia specială a filmului Afacerea Pigot (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez şi în rol principal. Îl vei putea urmări şi în Cercul roşu (1970), care se va bucura de o proiecţie specială în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.

Weekend la Castel

Pe 3 şi 4 iunie, Weekend la Castel revine la Bonţida, cu ateliere creative, jocuri şi spectacole pentru cei mici în timpul zilei şi evenimente speciale pentru cei mari după lăsarea serii: Roar (r. Noel Marshall, 1981) – considerat "cel mai periculos film făcut vreodată", şi proiecţia în aer liber a celebrului Metropolis, al lui Fritz Lang, pe muzica orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj.

Concerte şi cine-concerte

Cu o zi înainte de deschiderea TIFF, pe 1 iunie, în cadrul a două evenimente speciale, unul de la 12:00 (pentru copii), altul de la 19:00, Christine Ott revine la Cluj cu cine-concertul Lotte, mon amour. Mai exact, muzică originală care însoţesc minunatele animaţii cu siluete ale lui Lotte Reiniger din anii 30-50. Sâmbătă, pe 3 iunie, de la ora 19:00, britanicii de la Public Service Broadcasting aduc un mix fascinant de indie, electro şi infuzii de pop cu mostre audio din arhivele publice şi materiale de propagandă, însoţit de un show vizual spectaculos. The General, capodopera din 1926 cu Buster Keaton, va fi însoţită la TIFF de muzica originală a trio-ul francez Diallèle, în cine-concertul de luni, 5 iunie, de la ora 20:00. Tot la CCS va avea loc şi proiecţia documentarului Regii manelelor / The New Gipsy Kings (r. Liviu Tipuriţă), urmată de de un concert Kana Jambe - miercuri, pe 7 iunie, de la ora 19:00.

Concerte în biserici

Concertul lui Jozef van Wissem (coloana sonoră de pe Only Lovers Left Alive, al lui Jim Jarmusch) va avea loc la Biserica Evanghelică Luterană, iar britanicul Charlie Cunningham va concerta la Biserica Reformată Calvină, în timp ce Biserica Romano-Catolică va găzdui Moartea obosită a lui Fritz Lang, însoţit de improvizaţiile geniale ale lui Thierry Escaich, la orga bisericii.

Premieră Povestea iubirii

Cel mai recent film regizat de Radu Mihăileanu se lansează în România la TIFF, luni, pe 5 iunie, în Piaţa Unirii. Echipa se va întoarce pentru o proiecţie specială şi în satul Dâncu, unde au avut loc parte din filmări. Renumitul actor britanic Derek Jacobi va fi prezent la eveniment. Petreceri şi concerte la Casa TIFF Ca în fiecare an, Casa TIFF găzduieşte super experienţe artistice: concerte de jazz, rock alternativ, soul şi muzică populară din Bulgaria.

ALT.ROM.COM

Este anul comediilor romantice altfel la TIFF, aşa că vei găsi în programul festivalului cele mai noi, mai trăsnite şi mai efervescente filme de gen, o alternativă excelentă la cele venite de la Hollywood.

Film Food

Conceptul e simplu şi delicios: proiecţii de filme urmate de urmate de petreceri gastronomice susţinute de chefi renumiţi: Anul acesta, savurăm Totul despre grătarul argentinian, Savoarea Turciei, Soul.

Filme de neratat

Dintre filmele de neratat anul acesta la TIFF: Despre trup şi suflet / On Body and Soul (r. Ildiko Enyedi), premiat cu Ursul de Aur la Berlin, sau filme aduse imediat după lansarea de la Cannes – Jeannette (r. Bruno Dumont) şi Frost (r. Sharunas Bartas). De la Festivalul de la Veneţia vine Frantz (r. Francois Ozon). Iar din seria de documentare, de bifat Safari (r. Ulrich Seidl), Devil’s Freedom (r. Everardo Gonzalez) sau Austerlitz (r. Sergei Loznitsa). Tot aici vei avea ocazia să vezi în premieră filme româneşti.

InfiniTIFF

InfiniTIFF Un spaţiu al inovaţiei şi experimentelor va fi inaugurat anul acesta - InfiniTIFF, amenajat în fosta Casă de Modă din Cluj-Napoca. Între 3 şi 10 iunie, InfiniTIFF va prezenta o selecţie amplă de filme realizate în Virtual Reality (VR), un program de filme interactive pe marele ecran, Doom Room – o instalaţie unică, precum şi ateliere în care se vor crea experienţe VR.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.