Doi în unul, STILIST şi CÂNTĂREȚ

"Dacă vrei să reuşeşti în viață trebuie să munceşti", aceasta pare să fie deviza de viață a lui CLAUDIU GHEORGHE FERKO. Deși muncește mult, reușește să zâmbească, să îi incurajeze pe cei care îi ies în cale, să cânte și să trăiască așa cum îi place. Ne-a povestit că a trudit de-a lungul existenței sale, iar acum, deși pare mulțumit unde a ajuns, nu se lasă, va continua să muncească la fel de mult, se va implica în toate proiectele pe care viața i le va scoate în cale și...va cânta pentru că este unul dintre hobby-urile sale de suflet. Clientele de salonul Kaila, al cărui proprietar este, se întorc de fiecare dată aici pentru a-și aranja părul, dar și pentru a auzi un cuvânt bun spus la timpul și locul potrivit.
Aproape 20 de ani de carieră? Firește că ai evoluat, dar ți-ai făcut un nume respectat în domeniu. Privind în urmă, de la ce a pornit totul, cum ai ales aceată meserie?

Când începi să înveți o meserie, n-ai cum să o știi din prima. Faptul că evoluezi la locul de muncă, cu ajutorul colegilor, e un lucru minunat! De când eram mic am simțit că voi face lucrurile așa cum simt și nu cum mi se spune. Înițial, am ascultat, de părinții mei și am urmat școala de mecanici de locomotivă. Nu prea mi-a plăcut, eram cu gândul la brutărie, o meserie în care trebuie să modelezi, să faci forme frumoase. Am ajuns la coafor după o întâmplare destul de haioasă! Sora mea, care urma să fie domnișoară de onoare, a mers la un salon și m-a luat și pe mine. Am urmărit-o pe coafeză, pas cu pas, eram curios să văd ce putea să iasă din părul ei. A ieșit o coafură, și acum o am în minte, foarte frumoasă. Când s-a întors sora mea acasă, mi-am spus hai să încerc, să văd dacă pot să o reproduc. Am urmat pașii din memorie și mi-a ieșit aproape identic. Toată lumea a fost foarte încântată...

Ai urmat cursuri de specializare, ai început să lucrezi, ai renunțat la brutărie?

Asta se întâmpla în ‘98, atunci nu prea se acceptau băieți la coafor. Erau puțini în Cluj, cred că eram printre primii candidați din oraș. Mi-a fost greu să găsesc un salon, am găsit unul până la urmă, dar nu am renunțat la brutărie. Dimineața ieșeam din schimbul de noapte și, dacă erau mirese la salon, mergeam direct acolo. Așa de mult îmi plăcea că nici măcar nu eram obosit! Am nimerit la o coafeză foarte bună, căreia îi mulțumesc și acum, datorită ei am ajuns unde am ajuns! La finalul cursului, patroana salonului mi-a spus că pot merge în continuare cât timp doresc. Apoi, după câțiva ani m-am mutat la un salon nou, unde am lucrat cinci ani.

Câte cliente ai avut de-a lungul timpului?

(Râde)....Ar fi fost greu să le număr, dar sunt multe! După ce termini o coafură este foarte important ca persoana respectivă să se ridice din scaun, să-ți mulțumească, să te strângă în brațe, să-i smulgi un zâmbet. Sau să îți spună ” Îți mulțumesc, mi-ai făcut ziua frumoasă!”. Ce poți să vrei mai mult de atât, nu mai contează banii până la urmă. Satisfacția este totală, atunci când vezi omul fericit.

Cum arată clienta ideală?

Toate clientele sunt ideale, fiecare are ceva al ei. Până la urmă îți atragi de partea ta persoane asemănătoare ție. Cu fiecare ajungi să ai ceva în comun, o chestie cât de mică. Este ca în viață, compatibilitatea între persoane este importantă. Avem cliente care vin la noi de foarte mulți ani.

A fost greu atunci când ai luat decizia de a porni la drum de unul singur, pe cont propriu?

M-am bazat pe portofoliul de clienți pe care, dacă ești consecvent și bun, ți-l faci în timp. În momentul în care am vrut să-mi deschid salon foarte multe cliente mi-au sărit în ajutor. Au venit la mine și mi-au spus că îmi dau ele bani și nu erau sume mici deloc. Mi-am căutat spațiu, era perioada sărbătorilor de iarnă, undeva în noiembrie. Am participat în acea perioadă la un concurs și din cauza stresului, l-am pierdut. Dar nu mi-a păsat, aveam un singur gând în cap, să-mi deschid salonul.

Care este sfatul tău pentru tinerii care doresc acum să se afirme în acest domeniu?

Ca să ai succes, în primul rând trebuie să îți placă foarte mult meseria pe care o faci, indiferent că e coafor, în orice domeniu poți să excelezi, dacă e pasiune. Dacă este doar pentru partea financiară, n-o să ai succes niciodată. Ei trebuie să participe la concursuri, să își dea mai mult interesul pentru ceea ce vor, iar dacă au intrat în meserie să o facă foarte bine. Sunt foarte mulți care fac școlile pentru că au auzit că se câștigă foarte bine. Este adevărat, dar trebuie să fii și bun, tot timpul trebuie să te reinventezi.

De câțiva ani, ai început să cânți. De unde ai moștenit talentul și pasiunea pentru muzică?

La noi în casă se cânta, bunica mea avea voce frumoasă, nașa mea. Nu erau artiste, dar cântau extraordinar și de câte ori aveam ocazia, nașa mea ne punea să facem concursuri de cântat, apoi se făceau clasamente, se dădeau note. Am cântat mai târziu în corul școlii, la Liceul Pedagogic. La un moment dat am suferit o operație și n-am mai putut cânta, iar profesoara de muzică nu m-a susținut, deși știa ce potențial am. Atunci mi-a intrat în cap că nu mai pot să cânt. Însă, în urmă cu câțiva ani, am fost la o nuntă, la un coleg de-al nostru și i-am făcut o surpriză muzicală împreună cu colegii mei am cântat și am dansat. Am învățat câteva piese și m-a prins. Le-am spus tuturor să fie sinceri, să-mi spună dacă merită sau nu să mă apuc de cântat. Am dat peste oameni deosebiți, specialiști adevărați. Am fost și la Conservator, am făcut canto, toată lumea mi-a spus să merg mai departe. Atunci când oamenii te încurajează, trebuie să încerci. În prezent am 9 piese și în pregătire alte 5. Le mulțumesc tuturor pentru susținere.

Ai cântat și pe scenă?

Am participat la emisiuni TV, am fost la Teatrul Național de două ori. Au fost experiențe din care am avut multe de învățat, mai ales că am cunoscut oameni din breaslă. Am cântat și o arie dintr-o operă clasică. Îmi plac provocările și voi continua să mă pregătesc. Numai cântând poți să-ti descoperi vocea. Melodiile mele sunt de muzică populară, din Banat si Ardeal. De ce Banat? La noi acasă se asculta acest gen de muzică, mi se părea melodioasă, iar doinele de acolo sunt speciale. Începem în curând scectacolele cu ”Produs de Cluj”, mergem la Timișoara. Când publicul aplaudă simt exact mulțumirea pe care o am la salon atunci când o clientă este mulțumită. Până la urmă sunt două domenii complementare, important este să faci oamenii fericiți!

Ești cu siguranță o persoană serioasă, muncitoare, te consideri un om perfecționist?

Nu, doar tipicar! Perfecțiunea nu ai cum să o atingi, oricât ai încerca să faci lucrurile perfecte tot îți scapă ceva până la urmă, dar trebuie să tinzi spre perfectiune, însă numai Cel de Sus atinge perfecțiunea!

Carte de vizită

SALON KAILA, str. Brașov, nr. 36, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Galerie de imagini

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.